Tin tức - Sự kiện

TTSK – Acordul comercial intre Uniunea Europeana si Vietnam a fost semnat de un ministru roman

10:43 chiều | 30/06/2019

 

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comert si Antreprenoriat, Stefan-Radu Oprea, a semnat duminica, la Hanoi, in numele Uniunii Europe, Acordul de Comert Liber (ACL) si Acordul privind Protectia Investitiilor (API) intre UE si Vietnam, informeaza ministerul de resort printr-un comunicat de presa.

“Semnarea celor doua acorduri cu Vietnamul transmite un semnal puternic privind angajamentul UE cu privire la promovarea comertului liber, bazat pe reguli, catre partenerii sai asiatici. Aceste acorduri aduc avantaje si oportunitati foarte mari pentru consumatorii, angajatii si companiile din UE si din Vietnam”, a declarat ministrul.

Stefan-Radu Oprea a participat la ceremonie in calitate de presedinte in exercitiu al Consiliului Afaceri Externe – Comert, alaturi de Cecilia Malmstrom, comisar european pentru Comert. In numele Vietnamului au semnat Tran Tuan Anh, ministrul Industriei si Comertului, si Nguyen Chi Dung, ministrul Planificarii si Investitiilor.

ACL este unul dintre cele mai ambitioase acorduri comerciale incheiate de UE cu un stat in curs de dezvoltare si are ca scop eliminarea a 99% din taxele vamale. 65% din taxele la exporturile UE in Vietnam vor fi eliminate odata cu intrarea in vigoare, restul taxelor vamale fiind excluse treptat in decursul a 10 ani.

Taxele vamale la exporturile vietnameze in UE vor fi eliminate in proportie de 71% odata cu intrarea in vigoare, restul taxelor urmand a fi excluse treptat, intr-o perioada de pana la 7 ani.

Acordul de Comert Liber UE-Vietnam va reduce semnificativ barierele netarifare existente si va deschide companiilor din UE accesul pe piata vietnameza a comertului cu servicii si a achizitiilor publice, in timp ce API va consolida protectia investitiilor UE in Vietnam.

“Acordul de comert liber UE-Vietnam este un acord de ‘noua generatie’ care contine prevederi importante referitoare la protectia proprietatii intelectuale, liberalizarea investitiilor si dezvoltarea durabila. Totodata, ACL-ul include angajamentele de implementare a standardelor Organizatiei Internationale a Muncii (precum libertatea de asociere si interzicerea muncii copiilor) si de implementare a conventiilor ONU privind lupta impotriva schimbarilor climatice sau protectia biodiversitatii”, se precizeaza in comunicat.

Negocierile dintre cele doua parti au debutat in iunie 2012 si au fost finalizate in decembrie 2015. In august 2018, UE si Vietnam au convenit asupra textelor finale ale ACL si API.

Pe data de 25 iunie 2019, Consiliul UE a adoptat decizia de semnare a doua acorduri.

“Presedintia Romaniei a depus eforturi consistente astfel incat Consiliul sa finalizeze toate procedurile, iar semnarea celor doua acorduri sa fie posibila pana la sfarsitul lunii iunie 2019. Ca parte a mandatului semestrial, Romania a avut ca prioritate semnarea acestor doua Acorduri”, se mai mentioneaza in comunicat.

 

 

In urma avizului Curtii Europene de Justitie (CJUE) din mai 2017, Comisia a decis sa propuna doua acorduri separate si anume un Acord de Comert Liber (ACL) care contine domenii aflate in competenta exclusiva a UE si, prin urmare, necesita aprobarea Consiliului UE si a Parlamentului European in vederea intrarii in vigoare, si un Acord privind Protectia Investitiilor (IPA), care va trebui sa treaca prin procedurile nationale de ratificare ale tuturor statelor membre UE inainte de intrarea in vigoare. Asadar, se prevede ca orizontul de timp pentru punerea in aplicare a acestui acord sa fie mult mai lung.

Vietnam este cel de-al doilea partener comercial al UE din cadrul Asociatiei Natiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN), dupa Singapore, cu un total de 47,6 miliarde de dolari pe an din comertul cu bunuri si 3,6 miliarde de dolari din comertul cu servicii.

In timp ce stocurile UE de investitii in Vietnam sunt reduse, cu o valoare de 8,3 miliarde de euro in 2016, un numar din ce in ce mai mare de companii europene se stabilesc in aceasta tara pentru a acoperi regiunea Mekong. P

rincipalele importuri ale UE din Vietnam includ echipamente de telecomunicatii, imbracaminte si produse alimentare. UE exporta in Vietnam masini si echipamente de transport, produse chimice si produse agricole.

 

Bucharest, 30 Iunie 2019.

DQC (st)

(Nguồn: http://www.ziare.com/europa/uniunea-europeana/acordul-comercial-intre-uniunea-europeana-si-vietnam-a-fost-semnat-de-un-ministru-roman-1567501)

 

 

=====

 

 

*** Đối với bài được viết từ một ngôn ngữ nước ngoài (ví dụ: Rumani) như bài này, nếu muốn dịch sang ngôn ngữ khác (ví dụ: Việt Nam) có thể sử dụng phần <Chọn ngôn ngữ> ở thanh menu ngang, phía trên, bên phải trang web này.

– Cách thực hiện gồm 2 bước sau:

1/ Trong ô <Chọn ngôn ngữ>: nhấn trỏ vào  _Tiếng Rumani_
2/ Tiếp tục, cũng vào ô này, nhấn trỏ vào _Tiếng Việt_  

(Xem ảnh minh họa dưới đây)

 

 

 

 

 

 

 

Liên kết website