Kiến thức - Kinh doanh

KT&KD – Cách thoát khỏi xe khi bị chìm nước

11:20 chiều | 14/07/2013

Nếu hiểu biết và nhanh chóng hành động, những người bị mắc kẹt trong xe chìm nước hoàn toàn có thể thoát chết.

Có thể nói, bị mắc kẹt trong chiếc xe đang bị chìm xuống nước là trải nghiệm kinh khủng mà chẳng ai muốn nếm thử một lần. Đây là loại tai nạn cực kỳ nguy hiểm vì nguy cơ bị chết đuối rất cao.

Tuy nhiên, theo các nhà phân tích, phần lớn những người tử vong vì bị mắc kẹt trong xe chìm nước đều quá sợ hãi đến mức không thể tự cứu bản thân mình. Nếu hiểu biết và nhanh chóng hành động, những người bị mắc kẹt trong xe chìm nước hoàn toàn có thể thoát chết.

Dưới đây là những bước bạn cần thực hiện để tự cứu bản thân khi bị mắc kẹt trong xe chìm nước.

 

 

 

Bước 1: Chuẩn bị ứng phó với cú va chạm xuống mặt nước

 

– Cầm vô-lăng đúng cách

Khi nhận thức chuyện chiếc xe bị lao ra khỏi đường và lao xuống nước, bạn phải nhanh chóng chuẩn bị để ứng phó. Cụ thể, bạn hãy đặt cả hai tay lên vô-lăng theo vị trí 9-3 giờ. Cú va chạm giữa xe với nước có thể khiến túi khí bung ra, do đó, những vị trí cầm vô-lăng khác sẽ khiến bạn bị thương nặng.

Nếu cầm vô-lăng theo vị trí 10-2 giờ, khi túi khí bung ra, tay bạn sẽ bị đập vào mặt và gây thương tích. Hãy nhớ, túi khí bung ra rất nhanh, chỉ trong vòng 0,04 giây sau khi được kích hoạt.

 

 

 

– Giữ bình tĩnh

Sự sợ hãi sẽ làm giảm năng lượng của cơ thể, hút hết lượng không khí quý giá và khiến đầu óc bạn trống rỗng. Do đó, hãy dành thời gian để nghĩ đến những gì cần làm tiếp theo và tập trung vào tình huống bạn đang phải đối mặt.

 

Bước 2: Tháo dây an toàn

– Theo giáo sư, tiến sỹ Gordon Geisbrecht chuyên nghiên cứu về tình huống xe bị chìm xuống nước, thứ đầu tiên bạn phải chú ý đến chính là dây an toàn. Nhiều người khi bị chìm xuống nước đã quá sợ hãi đến mức quên tháo dây an toàn. Phương châm của ông Geisbrecht chính là “dây đai an toàn, trẻ em, cửa sổ và thoát ra ngoài” (S-C-W-O).

 

 

– Sau đó, tháo dây an toàn cho trẻ nhỏ trong xe, nếu có. Bạn nên tháo dây an toàn cho đứa lớn trước để chúng tự làm như vậy với các em.

– Đừng nghĩ đến chuyện gọi điện thoại. Chiếc xe đang chìm không chờ bạn gọi điện thoại cho người thân để trình bày về tình huống gặp phải. Một số người đã mất mạng chỉ vì muốn thực hiện một cú điện thoại.

 

Bước 3: Mở cửa sổ càng sớm càng tốt

– Theo lời khuyên của giáo sư Geisbrecht, bạn không cần nghĩ đến chuyện mở cửa trong tình huống xe bị chìm xuống nước. Thay vào đó, hãy tập trung vào cửa sổ.

– Hệ thống điện của xe có thể tiếp tục hoạt động trong vòng 3 phút sau khi xe rơi xuống nước. Vì thế, nếu xe bạn được trang bị cửa sổ chỉnh điện, hay thử mở như bình thường.

 

 

– Nhiều người vì quá sợ hãi nên không nghĩ đến chuyện có thể thoát ra ngoài qua đường cửa sổ. Họ chỉ nghĩ cửa mới là lối thoát duy nhất khi xe bị chìm.

– Giáo sư Geisbrecht cho biết, có một số lý do chính đáng để bạn không mở cửa khi xe bị chìm xuống nước. Đầu tiên, bạn chỉ có vài giây ngắn ngủi để mở cửa khi xe chạm xuống mặt nước. Sau khi xe bắt đầu bị chìm, bạn rất khó để mở cửa, trừ khi áp lực trong và ngoài xe đã được cân bằng.

– Tất nhiên, áp lực sẽ chỉ được cân bằng khi trong khoang lái ngập nước. Đây là điều chắc chắn không ai muốn.

– Thêm vào đó, nếu mở cửa, nước sẽ nhanh chóng tràn vào nội thất và không cho xe thời gian nổi để bạn thoát ra ngoài. Trong các thử nghiệm của giáo sư Geisbrecht, 30 chiếc xe đều nổi trong vòng 30 giây đến 2 phút. Bạn có thể tận dụng khoảng thời gian đó để thoát ra ngoài.

– Cũng có những loại xe được trang bị công nghệ hiện đại sẽ đóng chặt cửa khi bị chìm. Vì thế, bạn sẽ không thể mở cửa để thoát ra ngoài.

– Nơi chứa động cơ sẽ là phần bị ngập xuống nước nhanh hơn. Do đó, chiếc xe sẽ rơi vào trạng thái chổng đầu hoặc đuôi lên trời. Trong trường hợp này, bạn có thể mở cửa để thoát ra khi xe vẫn đang nổi.

 

Bước 4: Đập vỡ cửa sổ

– Nếu không thở mở cửa sổ hoặc chỉ mở một nửa, bạn cần phải đập vỡ nó. Bạn có thể dùng một vật cứng hoặc đạp vỡ cửa sổ bằng chân. Sau khi đập vỡ cửa sổ, nước sẽ tràn vào bên trong. Tuy nhiên, cửa sổ càng mở sớm thì bạn càng có nhiều cơ hội để thoát ra ngoài.

– Nếu đi giày cao gót, bạn nên đạp vào giữa cửa sổ. Cần nhớ rằng, việc đạp vỡ cửa sổ không hề đơn giản. Vì thế, bạn phải tìm những điểm dễ vỡ của cửa sổ để đạp vào.

– Đừng thử đạp vỡ kính chắn gió vì nó được làm từ loại thủy tinh rất bền. Nếu đạp vỡ được kính chắn gió, bạn cũng khó thoát ra ngoài hơn vì sự kết dính của thủy tinh.

 

 

– Nếu có vật cứng hoặc nặng, bạn cũng nên nhắm vào giữa cửa sổ mà đập. Bạn có thể dùng hòn đá, cái búa, khóa vô-lăng, cái ô, tuốc nơ vít, máy tính xách tay, camera cỡ lớn… để đập cửa sổ.

 

Bước 5: Thoát ra ngoài qua cửa sổ vỡ

– Thở thật sâu và bơi qua cửa sổ ngay sau khi đập vỡ nó. Nước sẽ tràn vào trong, bạn nên chuẩn bị tinh thần và dùng hết sức để bơi ra ngoài. Theo thử nghiệm của giáo sư Geisbrecht, bạn hoàn toàn có thể bơi ra trong tình huống này.

– Hãy để ý đến trẻ con đầu tiên. Kéo chúng lên mặt nước càng sớm càng tốt. Nếu bọn trẻ không biết bơi, hãy kiếm thứ gì đó có thể nổi để chúng bám vào hoặc để người lớn đi kèm.

 

 

– Khi bạn thoát ra khỏi xe, đừng đạp chân để không làm người khác bị thương. Hãy dùng tay để bơi lên trên mặt nước.

– Quần áo và những vật dụng nặng trong túi có thể khiến bạn bị chìm. Vì thế, hãy vứt bỏ giày dép và cởi những quần áo nặng bên ngoài để bơi dễ dàng hơn.

 

Bước 6: Thoát ra ngoài khi nước đã tràn hết vào xe

– Trong tình huống xấu nhất khi nước đã ngập toàn bộ xe, bạn phải di chuyển thật nhanh và chính xác để đảm bảo mạng sống. Nước sẽ tràn vào nội thất trong vòng 60-120 giây.

 

– Giữ bình tĩnh để mở cửa hoặc đập vỡ cửa sổ. Mím chặt môi để giữ hơi thở và tránh uống no nước rồi bơi ra ngoài.

 

 Bước 7: Bơi lên mặt nước càng nhanh càng tốt

– Nếu không biết bơi theo hướng nào, bạn hãy đi theo phía có ánh sáng hoặc bong bóng. Hãy để ý những vật xung quanh như đá, dầm cầu bằng xi măng hoặc thậm chí thuyền chạy ngang qua. Cố hết sức để cơ thể không bị thương. Bám lấy cành cây hoặc những vật nổi khác nếu bạn bị thương hoặc kiệt sức.

 

 

 

Bước 8: Gọi cấp cứu

– Adrenaline sản sinh khi sợ hãi có thể khiến bạn không nhận ra những vết thương trên cơ thể. Hãy gọi người giúp đỡ hoặc cấp cứu ngay khi có thể.

 

 

 

 

*****

 

 


Tham khảo bản tiếng Anh:

 

How to Escape from a Sinking Car

Any car accident is frightening, but an accident in which your vehicle is thrown into the water, with you trapped inside, is absolutely terrifying. Such accidents are particularly dangerous due to the risk of drowning and in Canada alone, 10 percent of drowning deaths can be attributed to being submerged in a car,[1] and about 400 North Americans die from being submerged in a car every year.[2]

However, most deaths are a result of panic, not having a plan and not understanding what is happening to the car in the water. By adopting a brace position to survive the impact, acting decisively when the car ends up in the water, and getting out fast, being trapped in a sinking vehicle is survivable, even if it’s a flooded river.

 

Step 1: 

– Brace yourself for impact: As soon as you’re aware that you’re going off the road and into a body of water, adopt a brace position. This is done by placing both hands on the steering wheel in the “nine and three” positions. The impact your car makes could set off the airbag system in your vehicle and any other brace position could cause serious injury in such an event. If your hands are located at “ten and two” position when the airbag inflated it could force your hands into your face resulting in serious injury. Remember, an airbag inflates rapidly, within 0.04 seconds upon being triggered.[3] Once this aspect is out of the way, prepare for the next step immediately.

– Remain calm: Panic reduces energy, uses up precious air, and causes you to blank out. Repeat a mantra of what to do to get out (see next step) and stay focused on the situation at hand. Panic can be left for the shore when you reach it.

 

Step 2: Undo your seat belt 

– Professor Dr Gordon Giesbrecht, who specializes in cold water immersion, says that the seatbelt is the first thing to attend to, yet it often gets forgotten in the panic.[4][5] His motto is: Seat belt; children; window; OUT (S-C-W-O).

– Unbuckle the children, starting with the oldest first (who can then help the others).[6]

– Forget the cell phone call. Your car isn’t going to wait for you to make the call and sadly, people have lost their lives trying this.[7] Get busy getting out.

– There is a counter-theory that suggests the seat belt should be left on. This theory suggests that if you release your seat belt, you may, due to underwater disorientation, end up moving away from the window or door opening due to the ingress of water through the opening. If you need to push the door open, being anchored by the seat belt might give you additional leverage, versus pushing the door while you’re suspended in the water. [8] Having your seat belt on could also help you maintain your sense of orientation if the car flips upside-down. On the downside, having your seat belt on can also make it harder to get out quickly and to move out, which is the point of reacting quickly from the start and not waiting in the vehicle. In the video featuring Rick Mercer and Professor Giesbrecht below, they show clearly that it’s important to be able to move around from the start, including if you need to move to the backseat to get out of the car as the engine-heavy front part starts tipping deeper first.[9]

 

Step 3: Open the window as soon as you hit the water

– [10] Following Professor Giesbrecht’s recommendation, leave the door alone at this stage and concentrate on the window. A car’s electrical system should work for up to three minutes in water. [11] (not that you have three minutes of course), so try the method of opening it electronically first. Many people don’t think about the window as an escape option either because of panic, lack of using the window for exit normally, or because they’re focused on lots of misinformation about doors and sinking.[12]

– There are several reasons for not bothering with the door according to Professor Giesler. Immediately upon impact, you have only a few seconds in which opening the door of your sinking car is possible, while most of the door is still above water level. Once the car has started to sink, it is not humanly possible to open the door again until the pressure between the inside and the outside of the car has been equalized (leveled); this means that the car cabin has to be filled with water and that’s not really a state you want to be in.[13][14]. Moreover, Professor Geisbrecht says that by opening the door, you invite a quick sink in place of the floating time available to get out. In his experiments with 30 vehicles, he found that all vehicles float, anywhere between 30 seconds to 2 minutes. [15] You could be using this float time to escape rather than opening the driver’s side door and giving the water 5 to 10 seconds to sink the car and drown everyone in the backseat.[16]

– There are numerous theories that advocate staying in the car calmly until it hits the bottom, fills with water, and you open the door and swim up. Mythbusters termed this the “maximum conservation of energy” approach and it looks viable when you watch it. The trouble with this theory (tested only in a swimming pool of known depth with a rescue crew on full standby) is that most times you won’t know the depth of the water into which your car has plummeted, so waiting this long will usually prove fatal. This method worked just over 30 percent of the time in Professor Giesbrecht’s study, while his S-C-W-O approach worked over 50 percent of the time.[17]

– The end of the car that contains the engine will usually sink fastest, often leaving the car at an angle where the heaviest part of the vehicle is lower than the lightest. As such, you may be able to open some doors while the car is still floating.

 

Step 4: Break the window

 – If you aren’t able to open the window, or it only opens halfway, you’ll need to break it. You will need to use an object or your foot to break the window.[18] It may feel counter-intuitive to let water into the car, but the sooner it is open, the sooner you will be able to escape directly through the broken window.

– If you have no tools or heavy objects to break the window with, use your feet. If you have high heels, these might work when placed at the center of the window. Otherwise, Professor Giesbrecht advises that you aim to kick near the front of the window or along the hinges (see the demonstration in the video below).[19] Be aware that it’s very hard to break a window by kicking, so find these breakpoints. Don’t even try the windshield; it’s made to be unbreakable (safety glass) and even if you did manage to shatter it (unlikely in the time you have), the stickiness of safety glass can make it hard to get through.[20] Side and rear windows are the best options for escape.

– If you have a heavy object, aim for the center of the window. A rock, hammer, steering wheel lock, umbrella, screwdriver, laptop, large camera, etc., might all serve as suitable battering objects. Even the keys might work if you’re strong enough.

– If you’ve already thought ahead, you might have a window breaking tool handy in the car. There are various tools available. Professor Giesbrecht recommends a “center punch”,[21] which is a small tool that could be easily stowed in the driver’s side door or on the dashboard, for fast retrieval. This power punch is usually spring-loaded and can also be found in a hammer shape. Failing that, you could also carry your own small hammer.

 

Step 5Escape through the broken window 

– Take a deep breath, and swim out through the broken window as soon as you’ve broken it. Water will be gushing into the car at this point, so expect this and use your strength to swim out and up. Professor Giesbrecht’s experiments have shown that it is possible to get out through this torrent (contrary to some theories) and that it’s better to go now than to wait.[22]

– Look to children first. Heave them up toward the surface as best you can. If they cannot swim, see if you can give them something that floats to hold onto, with strict instructions not to let go. An adult may need to go with them immediately if there is nothing to hold onto.

– As you exit the car, do not kick your feet until clear of the car – you could injure other passengers. Use your arms to propel you upward.

– If the car is sinking quickly and you haven’t gotten out yet, keep trying to get out of the window. If there is a child in the car, tell them to breathe normally until the water is up to their chest.


Step 6: Escape when the car has equalized

– If it has reached the dramatic stage where the car cabin has filled with water and it has equalized, you must move quickly and effectively to ensure your survival. It takes 60 to 120 seconds (1 to 2 minutes) for a car to fill up with water usually.[23] While there is still air in the car, take slow, deep breaths and focus on what you’re doing. Unlock your door, either with the power button (if it is still working) or manually. If the doors are stuck (which they probably will be in most cases, with the pressure being massive), hopefully you’ve been busy breaking the window already, as advised in the previous steps.

– Continue to breathe normally until the water is at chest level, then take a deep breath and hold your nose.

– Stay calm. Keep your mouth closed to preserve breath and to prevent water from entering. Swim out through the broken window.

– If exiting via an open door, place your hand on the door latch. If you are unable to see it, use a physical reference by stretching your hand from your hip and feeling along the door until you locate the latch.

 

 Step 7: Swim to the surface as quickly as possible

– Push off the car and swim to the surface. If you don’t know which way to swim, look for light and swim toward it or follow any bubbles you see as they will be going up. Be aware of your surroundings as you swim and surface; you may have to deal with a strong current or obstacles such as rocks, concrete bridge supports, or even passing boats. If it’s ice covered water, you’ll need to head for the obvious hole created by the car’s impact. Do your best to avoid injuring yourself on obstacles, and use branches, supports, and other items to cling to if you’re injured or exhausted.

 

Step 8: Seek medical attention as soon as possible

– The adrenaline in your bloodstream after the escape may make you unable to detect any injuries you may have sustained in the accident. Hail passing motorists who can call for help on their phones and provide you with warmth, comfort, and a lift to nearest hospital. – Hypothermia may be a real possibility, depending on the water temperature, level of shock passengers and drivers are experiencing, and external temperature.

 

 

14/07/2013
(Theo Wikihow)

DQC (st)

 

 

 

 

 

Liên kết website